Viimeinen valtakunta on brittiläinen historiallinen fiktiivinen televisiosarja, joka perustuu Bernard Cornwellin Saxon Stories -teokseen. Ensimmäinen kahdeksan jakson sarja sai ensi-iltansa BBC Americalla 10. lokakuuta 2015. Siitä tuli BBC American ja Netflixin yhteistuotanto sen jälkeen, kun ensin mainittu otti sarjan tuotantoonsa ensimmäisen sarjan jälkeen. Sarja sijoittuu 900-luvun loppupuolelle jKr. jolloin Englanti on jakautunut seitsemään erilliseen kuningaskuntaan. Päähenkilö Uhtred on saksilaisen lordin orpo poika, jonka tanskalaiset kasvattavat ja josta tulee soturi. Hän joutuu valitsemaan adoptiomaansa ja synnyinmaansa välillä ja asettuu lopulta saksilaisten puolelle tanskalaisia vastaan. Päähenkilöihin kuuluvat myös Brida, tanskalaisena kasvatettu nuori nainen, joka on rakastunut Uhtrediin, Alfred, Wessexin kuningas, ja Aethelflaed, Alfredin tytär ja tuleva Mercian kuningatar.
-Bebbanburgin Uhtred
Uhtred of Bebbanburg syntyi Northumbriassa 9. vuosisadan lopulla. Uhtred oli aatelismiehen poika, joka kasvoi varakkaassa taloudessa ja sai hyvän koulutuksen. Hän nousi nopeasti Northumbrian yhteiskunnan riveissä, ja hänestä tuli yksi valtakunnan vaikutusvaltaisimmista miehistä.
Northumbia oli kuitenkin muutostilassa 10. vuosisadan alussa. Mahtava viikinkisotapäällikkö Erik Bloodaxe oli ottanut valtakunnan haltuunsa ja hallitsi rautaisella nyrkillä. Uhtred joutui pian riitoihin Erikin kanssa, ja miehistä tuli katkeria vihollisia.
Vuonna 993 Erik Bloodaxe kuoli taistelussa, ja hänen valtakautensa päättyi. Uhtred tarttui tilaisuuteen ja otti Northumbrian haltuunsa, ja hänet kruunattiin kuninkaaksi vuonna 994. Hän hallitsi kuningaskuntaa seuraavat 20 vuotta, kunnes kuoli vuonna 1014.
Uhtred oli rohkea ja kyvykäs hallitsija, mutta hän oli myös häikäilemätön opportunisti. Hän ei pelännyt hankkia vihamiehiä ja etsi aina keinoja lisätä valtaansa. Hän oli monitahoinen mies, ja hänen perinnöstään kiistellään vielä tänäkin päivänä.
-Aethelflaed of Mercia
Aethelflaed oli Wessexin kuningas Alfred Suuren ja hänen vaimonsa Ealhswithin vanhin tytär. Hän syntyi vuonna 870, ja hänet kastettiin Winchesterissä. Hän avioitui Mercian Aethelredin kanssa vuonna 885, ja heillä oli kaksi yhteistä lasta.
Aethelflaed oli avainhenkilö Englannin puolustamisessa viikinkejä vastaan. Vuonna 909 hän johti armeijan voittoon tanskalaisia viikinkejä vastaan Tettenhallin taistelussa. Tämä oli merkittävä voitto, sillä se esti viikinkejä etenemästä edelleen Englantiin.
Aethelflaed tunnettiin myös hyväntekeväisyystyöstään. Hän perusti monia kirkkoja ja luostareita ja oli antelias hyväntekijä monille uskonnollisille laitoksille. Hän kuoli vuonna 918, ja hänet haudattiin Gloucesteriin.
-Kuningas Alfred Suuri
oli Wessexin ensimmäinen kuningas –
Kuningas Alfred Suuri oli Lounais-Englannissa sijaitsevan Wessexin kuningaskunnan ensimmäinen kuningas. Hän syntyi Wantagen kylässä vuonna 849 jKr. ja kuoli vuonna 899 jKr. Alfred oli Wessexin kuningas Aethelwulfin ja hänen vaimonsa Osburhin nuorin poika. Hänellä oli neljä vanhempaa veljeä, muun muassa Aethelbald, joka seurasi isäänsä kuninkaana.
Alfredin kohtalona ei ollut tulla kuninkaaksi, mutta kun hänen veljensä kuolivat nopeasti peräkkäin, hänestä tuli ainoa jäljellä oleva perillinen. Vuonna 871 jKr. Alfred kohtasi valtakautensa suurimman haasteen, kun viikingit valtasivat Wessexin kuningaskunnan. Viikingit olivat hurja ja pelottava vihollinen, mutta Alfred pystyi kukistamaan heidät useissa taisteluissa.
Alfred oli suuri johtaja ja viisas kuningas. Hän kannusti oppimista ja koulutusta ja oli taitava hallintomies. Hän uudisti oikeusjärjestelmän ja kodifioi Wessexin lait. Hän myös rakensi rannikolle useita linnoituksia suojellakseen valtakuntaansa uusilta viikinkien hyökkäyksiltä.
Alfred oli hyvin uskovainen mies, ja hän rakennutti monia kirkkoja ja luostareita. Hän oli antelias taiteen tukija, ja hän tilasi useita kirjallisia teoksia, muun muassa englanninkielisen raamatunkäännöksen. Alfred Suuri oli yksi Englannin historian merkittävimmistä henkilöistä, ja hänen perintönsä jatkuu tänäkin päivänä.
-Kuningas Edward vanhempi
–
Kuningas Edward vanhempi oli kuningas Alfred Suuren ja kuningatar Ealhswithin poika. Hän syntyi 9. vuosisadan lopulla, ja hän seurasi isäänsä Wessexin kuninkaana vuonna 899. Edward oli taitava sotapäällikkö, ja hän käytti suuren osan hallituskaudestaan taisteluun viikinkejä vastaan. Hän oli myös vastuussa useiden linnoitusten, kuten Watchetin ja Bridgnorthin linnoitusten, rakentamisesta. Vuonna 924 Edward kukisti viikingit Brunanburhin taistelussa, minkä jälkeen hänet julistettiin koko Englannin kuninkaaksi. Hän kuoli vuonna 924, ja hänen seuraajakseen tuli hänen poikansa Athelstan.
-Aethelwold Wessexin kuningas.
–
Aethelwold of Wessex oli Winchesterin neljäs piispa ja yksi Englannin 10. vuosisadan luostarielämän heräämisen tärkeimmistä henkilöistä. Hän oli benediktiinimunkki, josta tuli johtava hahmo Englannin luostarielämän uudistamisessa. Aethelwold oli vahva benediktiinisäännön puolestapuhuja ja edisti osaltaan luostarielämän elvyttämistä Englannissa. Hän oli myös kuningas Alfred Suuren läheinen ystävä ja toimi tämän neuvonantajana. Aethelwold oli hyvin oppinut mies, ja hän vaikutti merkittävästi Winchesterin koulun kehittämiseen, joka oli yksi Englannin tärkeimmistä oppimiskeskuksista 10. vuosisadalla. Hän oli myös vastuussa monien uusien luostareiden ja kirkkojen rakentamisesta, mukaan lukien Winchesterissä sijaitseva kuuluisa Pyhän Pietarin ja Pyhän Paavalin luostari. Aethelwold oli erittäin tarmokas ja päättäväinen mies, ja hänen työllään oli suuri vaikutus Englannin historian kulkuun.
-Ealdorman Uhtred
of Bebbanburg on Bernard Cornwellin kirjoittaman historiallisen fiktiosarjan The Saxon Stories päähenkilö.
Ealdorman Uhtred of Bebbanburg on Bernard Cornwellin kirjoittaman historiallisen fiktiosarjan The Saxon Stories päähenkilö. Sarja sijoittuu Englantiin 900- ja 900-luvuille, jolloin maa kamppaili puolustautuakseen viikinkihyökkääjiä vastaan. Uhtred on saksilainen aatelismies, joka joutuu viikinkien vangiksi ja kasvatetaan heidän omakseen. Lopulta hän pakenee ja palaa Englantiin, jossa hän liittyy kuninkaan armeijaan ja hänestä tulee yksi maan mahtavimmista sotureista.
Uhtred on urhea ja rohkea soturi, joka ei pelkää tarttua mihinkään haasteeseen. Hän on myös taitava strategi, mikä tekee hänestä arvokkaan voimavaran kuninkaan armeijalle. Hän on äärimmäisen lojaali ystävilleen ja perheelleen ja asettaa heidän turvallisuutensa aina omansa edelle. Saksijuuristaan huolimatta Uhtred kunnioittaa suuresti viikinkejä ja heidän elämäntapaansa. Hän on kunniallinen mies, joka pyrkii aina toimimaan oikein, vaikka se merkitsisikin hänen itsensä asettamista vaaraan.
Saxon Stories on eeppinen tarina rakkaudesta, menetyksestä, petoksesta ja kostosta. Uhtred on monitahoinen ja mielenkiintoinen hahmo, jota lukija ei voi olla kannustamatta. Jos etsit hyvää historiallista fiktiosarjaa, johon eksyä, The Saxon Stories on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.
-Wulfhere of Mercia
Wulfhere of Mercia (kuoli 675) oli Mercian kuningas vuodesta 658 kuolemaansa saakka. Hän oli Mercian ensimmäinen kristitty kuningas, ja hän oli vastuussa kristinuskon tuomisesta valtakuntaan. Hän oli vahva hallitsija ja pystyi laajentamaan Mercian kuningaskuntaa tehden siitä yhden Englannin voimakkaimmista kuningaskunnista. Hänet muistetaan hyvänä kuninkaana, joka kykeni tuomaan rauhaa ja vakautta valtakuntaansa.
-Wessexin lapsi
Hild of Wessex oli seitsemännen vuosisadan englantilainen prinsessa, josta tuli tunnettu abbedissa. Hän syntyi Wessexin kuninkaalliseen sukuun, joka oli tuolloin yksi Englannin vaikutusvaltaisimmista suvuista. Hänen vanhempansa olivat kuningas Centwine ja kuningatar Ermenburga. Hild oli vanhin neljästä lapsesta. Hänellä oli kaksi veljeä, Herebeald ja Cenred, ja sisar, Hereswith.
Hild kasvatettiin kristityksi, ja häntä opettivat aikansa parhaat oppineet. Hänen sanotaan olleen erittäin älykäs ja hurskas nuori nainen. Vuonna 664 hän meni naimisiin Northumbrian kuningas Ecgfrithin kanssa, joka oli voimakas hallitsija ja joka hallitsi suurta osaa Englantia. Avioliitto oli poliittinen, ja sen tarkoituksena oli lujittaa Wessexin ja Northumbrian välistä liittoa.
Hild ja Ecgfrith saivat kolme yhteistä lasta. Avioliitto ei kuitenkaan ollut onnellinen. Ecgfrith oli julma ja väkivaltainen mies. Hän kohteli Hildiä usein huonosti sekä fyysisesti että henkisesti. Vuonna 672 hän jopa tapatti hänen veljensä Herebealdin.
Lopulta Hild jätti Ecgfrithin ja palasi Wessexiin. Myöhemmin hänestä tuli nunna ja hän perusti Whitbyn luostarin. Hän oli vaikutusvaltainen abbedissa, ja sekä munkit että maallikot kunnioittivat häntä. Hild tunnettiin viisaudestaan ja omistautumisestaan Jumalalle. Hän kuoli vuonna 715.