Meidän kesken sarja


Jos etsit uutta sarjaa katsottavaksi, kannattaa tutustua ”Between Us” -sarjaan. Sarjassa seurataan neljän ystävän elämää heidän selviytyessään rakkaudesta, elämästä ja kaikesta siltä väliltä.

Voit varmasti samaistua ainakin yhteen hahmoista, ja huomaat nauravasi ja itkeväsi yhdessä heidän kanssaan. Sarja on koskettava, hauska ja samaistuttava, ja se on ehdottomasti katsomisen arvoinen.

1.Between Us: A History of US-Middle East Relations

Yhdysvalloilla on pitkä ja monimutkainen historia Lähi-idän kanssa. Suurimman osan 1900-luvusta Yhdysvallat oli syvästi mukana alueella tukemalla diktaattoreita, tukemalla Israelia ja käymällä sotia. Viime vuosina Yhdysvallat on suhtautunut asiaan varovaisemmin, mutta Lähi-idällä on edelleen suuri merkitys Yhdysvalloille.

Yhdysvallat alkoi olla mukana Lähi-idässä 1900-luvun alussa, kun se yritti vahvistaa läsnäoloaan maailmassa. Yhdysvallat tuki Ottomaanien valtakuntaa ensimmäisessä maailmansodassa, mutta vaihtoi myöhemmin puolta ja tuki arabeja. Yhdysvallat auttoi myös luomaan nykyaikaisen Israelin valtion vuonna 1948.

Yhdysvallat sekaantui alueeseen entisestään kylmän sodan aikana, jolloin se tuki useita arabimaailman diktaattoreita. Yhdysvallat tuki Israelia myös arabien ja Israelin välisten sotien aikana. 1980-luvulla Yhdysvallat aloitti tuhoisan sotilaallisen intervention Libanonissa.

Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin vuonna 2003 ja kaatoi Saddam Husseinin hallinnon. Yhdysvallat tuki myös arabikevään kansannousuja vuosina 2010-2011, mutta sen jälkeen sitä on syytetty alueen hylkäämisestä. ISIS:n nousu on myös johtanut Yhdysvaltojen uuteen sotilaalliseen väliintuloon Irakissa ja Syyriassa.

Lähi-itä on Yhdysvalloille elintärkeä alue sekä strategisesti että taloudellisesti. Yhdysvaltojen etujen mukaista on alueen vakaus, ja se on edelleen vahvasti mukana alueella lähitulevaisuudessa.

2.Välillämme: Yhdysvaltain ja Lähi-idän suhteiden politiikka

Yhdysvalloilla on jo pitkään ollut erityinen suhde Lähi-itään. Viime vuosina tämä suhde on kuitenkin joutunut jännitteeseen. Arabikevät, ISIS:n nousu ja Syyrian sisällissota ovat kaikki vaikuttaneet siihen, että Yhdysvalloissa on syntynyt tunne, että Lähi-itä on epävakaa ja vaarallinen paikka.

Donald Trumpin valinta presidentiksi on vain lisännyt näitä jännitteitä. Trump on kritisoinut Obaman hallinnon Lähi-idän käsittelyä, ja hän on vannonut omaksuvansa erilaisen lähestymistavan. Trump on ehdottanut väliaikaista muslimien maahantulokieltoa Yhdysvaltoihin, ja hän on myös ehdottanut, että Yhdysvaltojen pitäisi ottaa aktiivisempi rooli ISISin torjunnassa.

Lähi-itä on Yhdysvalloille elintärkeä alue sekä taloudellisesti että strategisesti. Yhdysvalloilla on alueella merkittävä sotilaallinen läsnäolo, ja se on myös merkittävä öljyntoimittaja. Lähi-idässä sijaitsee myös joitakin maailman epävakaimpia maita, ja Yhdysvaltoja on pitkään pidetty alueen vakauttavana voimana.

Yhdysvalloilla on monimutkainen historia Lähi-idän kanssa, eikä nykytilanne ole erilainen. Trumpin hallinnon on edettävä varovasti varmistaakseen, ettei se tee virheaskeleita, jotka voisivat entisestään horjuttaa alueen vakautta.

3.Välillämme: Yhdysvaltain ja Lähi-idän suhteiden taloustiede

Yhdysvallat on jo pitkään ollut Lähi-idän suurin investoija, ja sen taloudelliset siteet alueeseen ovat syvät ja monipuoliset. Yhdysvaltojen ja Lähi-idän taloussuhteet ovat yksi maailman tärkeimmistä, ja ne ovat elintärkeitä sekä alueen että maailmantalouden vakaudelle ja hyvinvoinnille.

Yhdysvallat on Lähi-idän öljyn suurin markkina-alue, ja alue on kriittinen osa maailmanlaajuisia energiamarkkinoita. Yhdysvallat on myös merkittävä investoija alueella, ja amerikkalaiset yritykset investoivat Lähi-itään vuosittain miljardeja dollareita.

Yhdysvaltojen ja Lähi-idän taloussuhteita ohjaavat useat tekijät, kuten alueen laajat energiavarat, strateginen sijainti sekä kasvava väestö ja talous. Lähi-itä on kriittinen markkina-alue amerikkalaisille yrityksille, ja alue on tärkeä työpaikkojen ja investointien lähde Yhdysvaltojen taloudelle.

Yhdysvaltojen ja Lähi-idän taloussuhteet perustuvat molemminpuolisiin etuihin ja yhteistyöhön. Amerikkalaiset yritykset investoivat alueelle auttaakseen vastaamaan kasvavaan energian kysyntään, ja Yhdysvallat pyrkii edistämään vakautta ja vaurautta Lähi-idässä. Molemmat osapuolet tekevät myös yhteistyötä terrorismin ja ääriliikkeiden torjumiseksi sekä alueen rauhan ja turvallisuuden edistämiseksi.

4.Välillämme: Yhdysvaltain ja Lähi-idän suhteiden yhteiskunta

Society of US-Middle East Relations (SUSR) on ammattimainen, voittoa tavoittelematon järjestö, joka on omistautunut edistämään ymmärrystä ja yhteistyötä Yhdysvaltojen ja Lähi-idän ihmisten välillä. SUSR on sitoutunut tarjoamaan foorumin avoimelle vuoropuhelulle ja ajatustenvaihdolle sekä lisäämään tietoa ja tietoisuutta alueen kysymyksistä ja haasteista. SUSR pyrkii myös rakentamaan siltoja Yhdysvaltojen ja arabimuslimimaailman välille edistämällä myönteisiä suhteita ja keskinäistä ymmärrystä.

SUSR perustettiin vuonna 2003 vastauksena kasvavaan tarpeeseen parantaa viestintää ja ymmärrystä Yhdysvaltojen ja Lähi-idän välillä. Perustamisestaan lähtien SUSR on pyrkinyt edistämään rauhaa ja vakautta alueella koulutuksen, kulttuurivaihdon ja ammatillisten kehitysohjelmien avulla. SUSR:n ohjelmat ja aloitteet on suunniteltu rakentamaan luottamusta ja kunnioitusta Yhdysvaltojen ja Lähi-idän ihmisten välille ja edistämään rauhanomaisempaa ja oikeudenmukaisempaa maailmaa.

SUSR:n ohjelmiin kuuluvat arabien ja amerikkalaisten ystävyysaloite, muslimien ja amerikkalaisten ystävyysaloite, nuorten johtajien vaihto-ohjelma ja Professional Fellows -ohjelma. Näiden ohjelmien tavoitteena on saada arabi- ja muslimimaailman nuoret osallistumaan myönteiseen vuoropuheluun ja vaihtoon sekä tarjota amerikkalaisille arabialaisille ja muslimeille ammatillisia kehitysmahdollisuuksia.

SUSR sponsoroi myös vuosittaista arabialais-amerikkalaista huippukokousta, joka kokoaa yhteen johtajia eri puolilta Yhdysvaltoja ja arabimaailmaa keskustelemaan alueen kiireellisimmistä kysymyksistä. Huippukokous tarjoaa tärkeän foorumin vuoropuhelulle ja yhteisymmärrykselle, ja se on edistänyt merkittävästi yhteistyötä ja edistystä monissa asioissa.

Society of US-Middle East Relations on elintärkeä organisaatio pyrittäessä parantamaan Yhdysvaltojen ja Lähi-idän välisiä suhteita. SUSR:n ohjelmat ja aloitteet vaikuttavat myönteisesti alueen ihmisten elämään, ja järjestö on sitoutunut jatkamaan työtään tulevina vuosina.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.