Taboo arvostelu


Taboo kertoo Ernest Worthing -nimisestä nuoresta miehestä, joka yrittää rikkoa herrasmiehenä olemisen tabun. Näytelmä on komedia, ja sen on ohjannut Nicholas Hytner. ”Tabu” sai ensi-iltansa Lontoon Theatre Royalissa 9. lokakuuta 2017 ja sitä esitetään 31. joulukuuta 2017 asti.

1. Tabun lähtökohta

on, että tietty käsite, asia, henkilö, paikka tai ajatus on niin tabu, ettei siitä voi keskustella avoimesti tai mainita kohteliaassa keskustelussa.

2. Tabun käsite esiintyy kaikissa kulttuureissa ympäri maailmaa, ja se kattaa monenlaisia aiheita seksistä ja ruumiintoiminnoista kuolemaan ja uskontoon.

3. Tabuaiheita pidetään usein tabuina, koska niitä pidetään loukkaavina, vaarallisina tai yksinkertaisesti liian vaikeina puhua.

4. Joissakin tapauksissa tabu perustuu kulttuurisiin tai uskonnollisiin uskomuksiin, kun taas toisissa se perustuu henkilökohtaisiin mieltymyksiin tai pelkoihin.

5. On monia syitä, miksi ihmiset saattavat välttää puhumista tabuaiheista, kuten pelko siitä, että joku loukkaantuu, pelko siitä, että aiheutetaan vahinkoa, tai yksinkertaisesti epämukavuus puhua jostakin tabuna pidetystä asiasta.

6. Tabuaiheista voi usein olla vaikea keskustella avoimesti, mutta on tärkeää muistaa, että tabu perustuu usein henkilökohtaisiin uskomuksiin, eikä sitä pitäisi käyttää toisten tuomitsemiseen tai kontrolloimiseen.

2. Pelisäännöt

Lähes kaikissa pelin versioissa säännöt ovat seuraavat:

Pelaajat heittävät vuorotellen kahta kuusisivuista noppaa. Kullakin vuorolla pelaaja heittää noppaa ja siirtää nappulaansa saman määrän välejä kuin noppien yhteissumma on. Jos pelaaja heittää tuplanumeron, hän siirtää nappulaansa kaksi kertaa noppien yhteissumman verran. Jos pelaaja heittää esimerkiksi 5 ja 3, hän siirtää nappulaansa 8 tilaa. Jos hän heittää 4 ja 4, hän siirtää nappulaansa 16 tilaa.

Jos pelaaja heittää tuplana, hän saa heittää uudestaan. Jos hän heittää toisen tuplan, hän saa heittää uudelleen ja niin edelleen, kunnes hän joko heittää ei-tuplan tai päättää lopettaa heiton ja siirtää nappulansa.

Jos pelaaja heittää ja laskeutuu toisen pelaajan valtaamalle alueelle, hän siirtää kyseisen pelaajan takaisin alkuun. Jos pelaaja heittää ja laskeutuu oman nappulansa valtaamalle alueelle, hän ei tee mitään.

Pelin voittaa se pelaaja, joka ehtii ensimmäisenä maaliin.

3. Tabun pelaamisen edut

Tabu on loistava juhlapeli, josta kaikenikäiset voivat nauttia. Se on loistava tapa saada ihmiset keskustelemaan ja nauramaan, ja voi olla hauskaa yrittää arvata sana tai lause, jota kumppanisi yrittää saada sinut sanomaan.

Tabu-peliä voi pelata muutamalla eri tavalla, mutta peruslähtökohta on, että yksi henkilö saa sanan tai lauseen, ja hänen on saatava kumppaninsa sanomaan kyseinen sana tai lause käyttämättä mitään viidestä ”tabu”-sanasta tai -lauseesta. Jos käytät jotakin tabusanaa, kumppanisi voi hälyttää sinut, ja menetät pisteen.

Tabu on loistava peli juhliin, koska se on helppo oppia ja sitä voidaan pelata isolla tai pienellä porukalla. Se on myös loistava tapa saada ihmiset toimimaan vuorovaikutuksessa toistensa kanssa ja pitämään hauskaa.

4. Tabun pelaamisen haitat

Tabu on juhlapeli, jossa pelaajat antavat vuorotellen joukkuetovereilleen vihjeitä, jotta nämä arvaisivat korteissa olevia sanoja käyttämättä tiettyjä määrättyjä sanoja. Pelin tarkoituksena on testata pelaajien kykyä ajatella luovasti ja keksiä vaihtoehtoisia tapoja kuvata valitsemiaan sanoja.

Pelin pelaamiseen liittyy kuitenkin joitakin mahdollisia haittoja. Ensinnäkin voi olla vaikeaa keksiä luovia vihjeitä, jotka auttavat joukkuetovereitasi arvaamaan sanan käyttämättä tabusanoja. Tämä voi johtaa turhautumiseen ja riitoihin pelaajien kesken. Toiseksi peli voi olla toistuva ja tylsä, jos pelaajat eivät ole varovaisia sekoittamaan käyttämiään sanoja ja vihjeitä. Lopuksi peli voi olla liian haastava joillekin pelaajille, mikä johtaa turhautumiseen ja tunteen jäämisestä ryhmän ulkopuolelle.

5. Tuomio Tabusta

Tuomio Tabusta on annettu, ja se on selkeä peukku ylöspäin! Tässä räväkässä, synkän koomisessa draamassa on kaikkea, mitä televisiosarjalta voi toivoa – loistavat näyttelijäntyöt, käsikirjoitus ja ohjaus sekä terveellinen annos seksiä, väkivaltaa ja kiroilua.

Tabu seuraa James Delaneyn (Tom Hardy) urotöitä, joka palaa Lontooseen Afrikasta isänsä kuoleman jälkeen. Delaney on mies, jolla on monia salaisuuksia, ja hän joutuu nopeasti keskelle Itä-Intian yhtiön ja Britannian hallituksen välistä valtataistelua.

Näytelmä on visuaalisesti upea, ja näyttelijätyö on kautta linjan huippuluokkaa. Hardy on erityisen vetovoimainen arvoituksellisena Delaneyna, ja häntä tukee taitavasti loistava näyttelijäkaarti, johon kuuluvat Oona Chaplin, David Hayman ja Jonathan Pryce.

Jos etsit yhtä lailla jännittävää ja ällöttävää esitystä, Taboo on ehdottomasti sinun sarjasi.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.